Społeczność
blog.ekologia.pl   Publicyści   Agnieszka Pająk   Puszka Pandory - PSZENICA I SPÓŁKA
9

Puszka Pandory - PSZENICA I SPÓŁKA

tekst pochodzi z magazynu LNE & spa marzec-kwiecień 2014; dział dieta i zdrowie


Dziś trudno wyobrazić sobie życie bez pieczywa i innych produktów bazujących na pszenicy. Sprawy nie ułatwia wszechobecna reklama „zdrowych” wyrobów pełnoziarnistych, mąki z pełnego przemiału czy płatków fitness. Nie wspominając o pizzy czy makaronach. Wszystkie te przysmaki zawierają bardzo niekorzystny dla nas gluten.




Zacznijmy od prostego pytania – jak wygląda zwykle nasze drugie śniadanie?

W większości przypadkow to mniej lub bardziej „nadmuchana” bułka czy inne pieczywo wyprodukowane z użyciem znacznej ilości białej mąki (ewentualnie przyciemnione słodem czy karmelem), drożdży, wielu spulchniaczy, polepszaczy i konserwantów. Nawet jeśli to tzw. „zdrowa” kanapka z pełnoziarnistego pieczywa ( jak się okazuje – w rzeczywistości niewiele ma ona wspólnego ze zdrowiem), to na dodatek mamy jeszcze na niej często produkt seropodobny, „masło” roślinne lub inne smarowidło ze szkodliwymi tłuszczami czy też produkt o nazwie szynka. Celowo używam słowa produkt, gdyż w dzisiejszych czasach różnica między wartościowym pożywieniem a produktem o nazwie „spożywczy” jest kluczowa dla naszego zdrowia.



Trochę historii

Pierwszego wysiewu zboża dokonano ok. 13000 lat temu w Syrii, co na zawsze zmieniło tryb życia człowieka. Możliwość uprawy roli sprawiła, że ludzie mogli osiąść w jednym miejscu. Pszenica, jako kaloryczny i wygodny zapychacz, pozwalałaludziom przeżyć bez polowania, jednak już wtedy spożywanie jej w nadmiarze było niekorzystne dla człowieka. Pierwsze zapiski dotyczące występowania celiakii, czyli glutenozależnej choroby trzewnej, sięgają już roku 100 n.e.

Przez tysiące lat pszenica ulegała powolnej ewolucji,w trakcie której ludzie początkowo zbierając dzikie nasiona, później świadomie ją uprawiając, wypiekali w piecach naturalny chleb. W latach 60. XX w. stare odmiany pszenicy – samopsza i płaskurka, uprawiane w warunkach organicznych, zaczęto wymieniać na nowy, „przemysłowy produkt” – odmiany pszenicy karłowej. Dzięki hybrydyzacji, modyfikacjom genetycznym i innym działaniom hodowlanym naukowcy stworzyli nowy gatunek niskiej, masywnej pszenicy karłowej – dający dziesięciokrotnie większe plony, odporny na suszę, wysokie temperatury i choroby.

 

Zakładano, że zmiany genetyczne i wszystkie inne działania hodowlane prowadzą do powstania lepszych roślin, które wciąż są „pszenicą”, dlatego nowe odmiany miały być doskonale tolerowane przez ludzi. Niestety, zmiana cech rośliny, struktury glutenu oraz modyfikacje enzymów i innych białek zmieniły starą pszenicę w zupełnie inny produkt. Po 50. latach pszenica karłowa praktycznie zdominowała inne odmiany, stanowiąc 99% światowego zasiewu. Współczesne szczepy tej rośliny zmodyfikowane są do tego stopnia, że nie są już w stanie przetrwać w naturalnym środowisku bez wsparcia nawozami i herbicydami.

 

Groźne skutki GMO

Zmiany genetyczne dokonane na pszenicy i innych roślinach w ostatnich 50 latach okazały się prawdziwą puszką Pandory. Spożywanie coraz większych ilości produktów pszenicznych, także pełnoziarnistych, doprowadziło do globalnej epidemii chorób, zwłaszcza w krajach tzw. wysoko rozwiniętych i rozwijających się.

Zgodnie z badaniami naukowymi z ostatnich dwóch dekad spożywanie nowej, „lepszej” pszenicy i jej pochodnych nasila wiele zaburzeń powodujących m.in. otyłość brzuszną, cukrzycę, zwyrodnienia stawów, nadwagę, padaczkę, schizofrenię, zaburzenia pracy mózgu, demencję, przedwczesne procesy starzenia, białaczkę i wiele innych chorób, których najczęściej nie łączymy w ogóle ze spożywanymi pokarmami, a już do rzadkości należy przypisywanie odpowiedzialności za te schorzenia ciasteczkom czy reklamowanemu jako „zdrowe” pieczywu pełnoziarnistemu.


Co zawiera pszenica?

Współczesna pszenica zawiera 75–80% węglowodanów 10–15% białek. Warto przeanalizować, co według badań naukowców powodują poszczególne składniki pszenicy:

GLUTEN stanowi 80% wszystkich białek w pszenicy, obejmuje ich dwie głowne rodziny: glutein i gliadyn.

Gluteiny powodują, że ciasto jest klejące, rozciągliwe, spoiste i rośnie pod  wpływem drożdży.

Gliadyny wywołują najmocniejszą reakcję immunologiczną (celiakia).W tym alfa-gliadyna – odpowiada za stan zapalny jelita cienkiego, gliadyna i zonulina – powodują nieszczelność jelit.

Gluten odpowiada za lepkosprężystość wypieków, cechę pożądaną zarówno przez piekarzy, jak i konsumentów. LEKTYNY powodują reakcje autoimmunologiczne, np. reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty.

AMYLOPEKTYNA A – to wielocukier, który jest najłatwiej trawiony, dlatego w największym stopniu podnosi nam poziom cukru. Najłatwiej strawna forma tego cukru znajduje się właśnie w pszenicy. Dlatego pszenica podwyższa poziom cukru we krwi znacznie szybciej niż biały cukier i inne węglowodany!

Pełnoziarnisty chleb czy płatki śniadaniowe zwykle podwyższają cukier w większym stopniu niż sacharoza. Amylopektyna A w dużej mierze odpowiada rownież za powstawanie tzw. „pszenicznego brzucha”, sprzyja stanom zapalnym, insulinoodporności, cukrzycy, chorobom serca i zapaleniu stawów.


c.d.n. ...

autor Agnieszka PAJĄK
EKSPERT WELLNESS
DIET COACH (USA)

www.slowfoodlife.com

 


Ten wpis czytano 6426 razy.
Dziękuje bardzo za docenienie mojej wiedzy, która nie umywa się do Pani specjalistycznej wiedzy. Po prostu na szkolnych stołówkach jest zwykle tylko zupa i jedno mięsne danie bez możliwości wyboru ani ustalenia menu z rodzicami:) Samej mnie mięso nie służy, wiele jest tez dzieci o węglowodanowym typie metabolizmu, na gluten nikt nie zwraca na stołówkach uwagi. Są tortille i nachosy z mąki kukurydzianej, ale tylko w Meksyku można dostać z oryginalnej kukurydzy, a makaron ryzowy nie ma glutenu, można go dostać w Polsce, pozdrawiam serdecznie:) Są tez jadalne ziarniaki perzu, dawniej je jedzono, ale na masową skalę się go nie używa:)
Asiunia - Niedziela, 09 Marzec 2014 20:12
Gratuluje wiedzy Asiuni i wlasciwego podejscia. : ) Do Karoli kasza jaglana nie zawiera glutenu, rowniez gryczana, amarantus, ryz, komosa ryzowa sa go gluten free. Kukurydza i soja rowniez ale sa GMO. Owies ma domieszki innych nasion wiec jest nie pewny : )
agnieszka-pajak - Niedziela, 09 Marzec 2014 17:00
Uczulenie to reakcja układu odpornościowego na białko lub coś co wiąże się z białkiem i stan zapalny, nietolerancja to np. niezdolność trawienia lub przyswojenia czegos:) Co z ludźmi, którym gluten jest obojętny? Czy nie prościej by było gdyby każdy jadł to co mu służy:) Tu problem to stołówki szkolne, wszystkim dzieciom nawet o skrajnie węglowodanowym typie metabolicznym pakują mięso, nie patrząc na skłonności dają pieczywo pszenne. W stołówkowym menu powinien być wybór np. naleśnik z maki pszennej lub orkiszowej, potrawka z kurczaka lub placki ziemniaczane itd. Dzieci jedząc to co potrzebują nie sięgałyby po słodycze i byłoby mniej przypadków nadwagi:) Pozdrawiam serdecznie:)
Asiunia - Piątek, 07 Marzec 2014 19:58
Czy kasza jaglana zawiera gluten?
Gość Karola - Piątek, 07 Marzec 2014 12:02
Dieta orkiszowa Świętej Hildegardy z Bingen – oparta jest na „przodkach”pszenicy( orkiszu) i pomaga wielu ludziom, wiele osób o niej pewnie słyszało. We współczesnej dietetyce biała mąka i przetwory z niej nie są mile postrzegane , ale jeśli chodzi o pełnoziarniste produkty zbożowe są zalecane.
Gość Laiczka dietetyczka - Czwartek, 06 Marzec 2014 15:25
nie mam cieliaki, ale wyłączenie produktów pszenicznych z mojego jadłospisu wpłynęło na pozytywnie na zdrowie - nie mam już problemów trawiennych, a i zgubiłam parę kilo. Jednak odstawienie glutenu skonsultowałam wcześniej z lekarzem:)
Gość Panna Anna - Czwartek, 06 Marzec 2014 13:51
Drogi Kermicie jak podajesz bo prawdziwej tożsamości nie widzę, takich rzeczy uczono w latach 80-tych natomiast od tego czasu dużo się zmieniło, zarówno w procesach produkcji jak i w środowisku naturalnym. 1 % to tylko celiakia - klasyczna choroba trzewna, natomiast zaburzenia spowodowane konsumowaniem pszenicy tworzą już bardzo długą listę - nawet Kermicie wymieniłeś schorzenia do, których w dużym stopniu przyczynia się pszenica, nie tylko gluten. "Praw­dziwa aler­gia na psze­nicę jest znacz­nie częst­sza niż celia­kia, ale — co jest zaska­ku­jące — pra­wie w ogóle nie­znana. Osoba uczu­lona na psze­nicę nie może sko­rzy­stać ani z wie­dzy o nad­wraż­li­wo­ści na glu­ten, ani z dużej oferty żywno­ści bez­glu­te­no­wej. Pokarm „bez­glu­te­nowy” nie ozna­cza „bez­p­szenny”. Wiele bez­glu­te­no­wych pro­duk­tów zawiera np. kroch­mal lub olej pszenny, które są tole­ro­wane przez uczu­lo­nych na glu­ten, ale nie uczu­lo­nych na psze­nicę." - Vege Medica. Polecam badania zgromadzone przez Dr Williama Davisa w książce Wheat Belly - bibliografia najnowszych badań ma około 20 stron, udanej lektury. : )
agnieszka-pajak - Czwartek, 06 Marzec 2014 11:24
Żywność zawierająca gluten jest niezbędna dla zachowania zdrowia, na dodatek zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca, nowotworów i nadwagi. Pszenica jest cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Poza tym uczulenie na gluten występuje u mniej niż 1 proc. populacji, więc może nie warto tak demonizować tego glutenu :)
Gość Kermit - Czwartek, 06 Marzec 2014 09:59
Dlatego warto postawić na dawne odmiany pszenicy, takie jak orkisz, płaskurka czy samopsza, które - dzięki temu, iż zostały zapomniane przez ludzi - uniknęły ingerencji biotechnologów i zachowały swoje pierwotne, prozdrowotne właściwości.
Gość Qba - Czwartek, 06 Marzec 2014 09:44
Odsłon: 77512
Agnieszka Pająk
Pasjonatka i propagatorka zdrowego stylu życia, specjalistka z zakresu wellness ; promuje wspólną akcję wraz z DrGrace GO SUGAR FREE, GO GLUTEN FREE, GO TRANS FAT FREE; diet coach, freelancer, publicystka, członek SlowFood International, prowadzi swoją stronę slowfoodlife.com, food shopper assistant.
<< Luty 2018 >>
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
zobacz wszystkie wpisy »