Społeczność
blog.ekologia.pl   Publicyści   Agnieszka Pająk   PSZENNA APOKALIPSA - FORTUNA ZIARNEM SIĘ TOCZY
12

PSZENNA APOKALIPSA - FORTUNA ZIARNEM SIĘ TOCZY

Informacje dotyczące szkodliwości pszenicy zalały również polski Internet, media masowe jednak wciąż omijają ten temat, zapewne ze względu na konflikt interesów – rzetelne informowane odbiorcy, czy reklamodawcy. Ten odwieczny medialny dylemat zawsze wygrywa ten kto płaci. Co jakiś czas możemy usłyszeć, że aktorzy czy osoby publiczne przeszły na dietę bezglutenową – ale o tym po co, dlaczego nie ma czasu już wspomnieć na antenie. Dieta bezglutenowa ma swoje solidne podstawy i nie jest to chwilowa moda, a świadomy wybór i styl życia.

Pierwsze zapiski dotyczące konsekwencji spożywania pszenicy i występowania celiakii, czyli gluteno -zależnej choroby trzewnej, sięgają już roku 100 n.e.

Stare odmiany pszenicy, o nazwie samopsza i płaskurka, nijak się mają do współczesnej pszenicy karłowej i wytwarzanego z niej orkiszu.

Chleb nazywany powszednim w wielu kulturach prze długi czas był podstawa pożywienia. Samo słowo chleb stało się synonimem wszelkiego pożywienia. Mówi się o „zarabianiu na chleb”, o „pozbawieniu Nas chleba” itd. Jest to pozostałość po czasach kiedy mąki i pszenicy używano jako waluty rozliczeniowej.  Tysiące lat temu,  człowiek prowadził koczowniczy tryb życia, aż do czasu kiedy odkrył ,że niektóre z traw nadają się do spożycia. Pierwszego celowego wysiewu nasion dokonano w Syrii, ok. 13000 lat temu, gdzie ciężka susza sprawiła, że ludzie musieli znaleźć alternatywę dla zbiorów dziko rosnącego zboża. Zrozumienie koncepcji wysiewu i zbiorów, oraz korzyści płynące z regularnego dostępu do pożywienia, spowodowały nieodwracalne zmiany w życiu człowieka. Zboża pozwoliły osiedlać się w jednym miejscu i dały początek nowym cywilizacjom.
W pierwszych uprawach dominowały płaskurka i samopsza, które dobrze się zachowywały w błotnistej ziemi w okolicy wodopojów. Około 6000 lat temu przed naszą erą zaczęto wypiekać w popiele lub na gorących kamieniach pierwsze placki, znane dziś jako tortille, indyjskie chapati czy chlebki pita. Myśliwi, zbieracze i rolnicy, zaczęli być piekarzami. Mistrzami byli Grecy ze swoimi 72 rodzajami chleba, którzy technikę wypieku chleba zaczerpnęli od Egipcjan.

I tak niezwykle ważny w naszym Zachodnim życiu chleb przeobrażony został przez przemysł spożywczy w jedną z największych trucizn XXI wieku. Kiedyś twoim kompanem był dosłownie ktoś , z kim dzielisz chleb. Słowo to pochodzi od łacińskiego com czyli „razem” i panis czyli „chleb”. Tak o to najlepszy niegdyś przyjaciel człowieka, stał się jego największym wrogiem.
Pszenica przez tysiące lat ulegała powolnej ewolucji. W latach 60-tych XX w. stare odmiany pszenicy − samopsza i płaskurka − które były uprawiane w warunkach organicznych, zaczęto wymieniać na nowy „przemysłowy produkt” − odmiany pszenicy karłowej. Dzięki hybrydyzacji, modyfikacjom genetycznym i innym działaniom hodowlanym naukowcy stworzyli nowy gatunek niskiej masywnej pszenicy karłowej –  dający dziesięciokrotnie większe plony, odporny na suszę, wysokie temperatury i choroby. Zakładano, że dzięki tym zmianom, powstanie lepsza „pszenica”, która będzie tolerowana przez ludzi.

Niestety zmiana cech rośliny, struktury glutenu oraz modyfikacje enzymów i innych białek zmieniły starą pszenicę w zupełnie inny produkt. W ciągu pięćdziesięciu lat pszenica karłowa praktycznie zdominowała inne odmiany, stanowiąc 99 proc. zasiewu globu. Współczesne szczepy tej rośliny zmodyfikowane są do tego stopnia, że nie są już w stanie przetrwać w naturalnym środowisku, bez wykorzystania pestycydów i herbicydów.
Dlatego naukowcy od lat uświadamiają, że nowe sztuczne odmiany pszenicy, a także kukurydzy i soi, powodują  poważne problemy z otyłością, nadwagą, nowotworami, cukrzycą i całą gamą nowych schorzeń określanych mianem chorób cywilizacyjnych.

Najnowsze badania dowodzą, że glifosat – aktywny składnik herbicydu Roundup firmy Monsanto, zwiększył częstotliwość występowania nietolerancji na gluten, celiakii, i innych problemów związanych ze spożywaniem pszenicy i glutenu. Skala problemu wciąż rośnie przyczyniając się już do epidemii na skalę globalną.

Wiele osób zastanawia się dlaczego po tysiącach lat spożywania pszenicy, człowiek przestał ja tolerować. Herbicyd, o którym mowa używany jest do zwalczania chwastów oraz podczas zbiorów. Co roku pola uprawne na całym Świecie, zalewają miliony litrów glifosatu, a jego użycie wciąż rośnie, zwłaszcza przy uprawach tzw. roślin Roundup Ready – najczęściej są to genetycznie zmodyfikowane odmiany kukurydzy i soi ale również pszenicy.
Badania wpływu tej substancji na zdrowie człowieka, wykazały, że nawet spożywane śladowe ilości prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych. Do najczęstszych należy rak i zaburzenia hormonalne. Badania pokazują, że nietolerancja na gluten, rośnie wprost proporcjonalnie do wzrostu stosowania glifosatu, ponieważ niszczy on i uszkadza układ pokarmowy, powodując chorobę trzewną, nietolerancję na gluten oraz zespół jelita drażliwego. Substancja ta uszkadza komórki wątroby, przerywa wiązania w ścianie jelit, niszczy enzymy oraz florę jelitową, co w efekcie powoduje szereg zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego, co znajduje w konsekwencji odbicie w całym organizmie. Jest to jeden z wielu powodów dla których powinniśmy unikać nie tylko pszenicy ale również roślin GMO.
Dziś prawie wszystkie Światowe odmiany pszenicy to półkarłowa, wysokowydajna, niska roślina o grubym źdźble i wielkich ziarnach. Starsze odmiany uprawiane są na bardzo niewielkich obszarach w południowej Francji, we Włoszech (potężni producenci makaronu importują pszenicę z USA) i na Bliskim Wschodzie. Dziś zarówno pełnoziarniste pieczywo jak i biała buła to efekt badań genetycznych. Nie mają nic wspólnego z dziką samopszą, biblijną płaskurką, średniowiecznym kamutem czy czy XIX wiecznym orkiszem. Współczesna pszenica jest tak zaprojektowana aby spełniać oczekiwania co do wielkości plonów, właściwości piekarniczych, elastyczności ciasta, jednak nie spełnia oczekiwań często nieświadomego konsumenta, ponieważ jest NIE ZDATNA DO SPOŻYCIA przez człowieka.

Pszenica półkarłowata zawiera mniej białka i więcej węglowodanów. Ma inne właściwości piekarnicze oraz konsystencję. Od swojej poprzedniczki różni się genetycznie i biochemicznie.

Gluten sprawia, że ciasto jest lepkie i sprężyste, działa jak klej, sprawiając że produkty łatwo się formuje tworząc niezliczone ilości wzorów i kształtów bułek, kajzerek, bagietek, ciabatty, czy słodkich smakołyków. Dodawany jest również do sosów, zup instant, mrożonek, parówek, mięsa mielonego, chipsów ziemniaczanych, słoiczków dla dzieci i niemowląt, pasztetów, wędlin, słodyczy, nadziewanej czekolady, cukierków, piwa, śmietany, jogurtów, serków, gotowych deserów, a nawet leków.


DALSZĄ CZĘŚĆ ARTYKUŁU MOŻNA PRZECZYTAĆ W NAJNOWSZYM NUMERZE MAGAZYNU E!STILO - DOSTĘPNY W EMPIKU, ALMIE, PIOTRZE I PAWLE, SIECI KOLPORTER LUB NA STRONIE SLOWFOODLIFE.COM

Ten wpis czytano 5382 razy.
Nie bzdura tylko prawdziwa prawda : ) orkisz to pochodna pszenicy orkisz
agnieszka-pajak - Wtorek, 27 Grudzień 2016 13:00
"Stare odmiany pszenicy, o nazwie samopsza i płaskurka, nijak się mają do współczesnej pszenicy karłowej i wytwarzanego z niej orkiszu."

Co to za bzdura ? Z pszenicy wytwarza się orkisz ?
Gość - Niedziela, 25 Grudzień 2016 16:35
W wyniku hybrydyzacji nie powstają hybrydy czyli nowe gatunki, mnie to już wystarczyło żeby zrozumieć że nie wie Pani co pisze. Obecna pszenica postała w wyniku samorzutnego krzyżowania dwóch innych gatunków. W latach 60 nie potrafiono robić takich rzeczy.
Gość Martyna K. - Czwartek, 22 Październik 2015 01:57
Roundup jest z pewnością zdrowy. Proponuje szklaneczkę z rana na dobry początek dnia.
Gość Rak - Czwartek, 11 Czerwiec 2015 22:44
Uważam, że problemem jest i Glifosat i nowe odmiany pszenicy - to zabójcze kombo ...
agnieszka-pajak - Czwartek, 14 Maj 2015 16:24
Jeżeli dobrze zrozumiałem problemem jest sam Glifosat a nie nowe odmiany pszenicy pólkarłowej. Zgadza się z tym Pani?
Gość Przemysław Olewnik - Środa, 13 Maj 2015 21:00
Zrodlem jest glownie William Davis

http://www.wheatbellyblog.com/

Apostol diety bezglutenowej. Czytelnik tekstu Pani Agnieszki raczej nie zada sobie trudu zweryfikowania podanych tam faktow. Tym gorzej dla faktow.

Produkcja zywnosci bezglutenowej to dzisiaj miliardowy interes.....
http://www.bezgluten.pl/

Zeby ten interes mogl funkcjonowac potrzebny jest konsument, ktory go bezkrytycznie "kupi".

Za tym wszystkim nie tkwia jakies wyniki badan naukowych tylko pewne trendy
spoleczne, ktore sa "popychane" przy uzyciu straszakow:
"genetycznie modyfikowane", "pestycydy". Rodzaj wspolczesnej "czarnej wolgi".

Bardzo interesujace zjawisko z punktu widzenia psychologii spolecznej.
smacznego.
daka - Poniedziałek, 02 Luty 2015 15:45
Podpowiadam Agnieszce pajak ,zakazy stosowania Rundapu, mozna obejść lepiej nie spożywać produktów z pszenicy karłowej.Kazik
Gość Kazik - Niedziela, 25 Styczeń 2015 20:06
Drogi gościu chętnie podam źródła jak i własne badania ale tylko osobom o określonej tożsamości : ) z duchami nie dyskutuję życzę cudownego bezglutenowego weekendu
agnieszka-pajak - Piątek, 23 Styczeń 2015 17:44
Nie wszystko można podeprzeć źródłami, jeśli Pani prowadzi nowatorskie badania i jako pierwsza publikuje wyniki nie można podać źródeł, pozdrawiam serdecznie:)
Asiunia - Piątek, 23 Styczeń 2015 11:42
Zrodla. Bez tego to tylko belkot.
Gość ty - Sobota, 17 Styczeń 2015 13:58
Czyli, że powinni zakazać używania Raundapu tak jak zakazano neonikotynoidów:) Pozdrawiam serdecznie:)
Asiunia - Piątek, 03 Październik 2014 15:22
Odsłon: 77528
Agnieszka Pająk
Pasjonatka i propagatorka zdrowego stylu życia, specjalistka z zakresu wellness ; promuje wspólną akcję wraz z DrGrace GO SUGAR FREE, GO GLUTEN FREE, GO TRANS FAT FREE; diet coach, freelancer, publicystka, członek SlowFood International, prowadzi swoją stronę slowfoodlife.com, food shopper assistant.
<< Luty 2018 >>
PnWtŚrCzPtSoNd
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
zobacz wszystkie wpisy »